Aktuality

Aktuality rok 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 a starší.

31.12.2022

PF 2023 od Asociace pracovních agentur

Rok 2022 plný turbulencí v podnikání, díky pokračující energetické krizi a astronomických cen energií a paliv, což vláda nijak neřešila, rok únorového útoku Ruska na Ukrajinu a vlelké války, rok vlny uprchlíků před válkou a současného zmizení desítek tisíc ukrajinských pracovníků bránit svoji zemi před útočníkem, rok brutální 20% inflace a zvyšování cen všeho, rok opakovaných vládních lží a nesmyslných změn např. minimální mzdy, návrhu novely zákoníku práce i zákona o zaměstnanosti, je za námi. Přitom v legislativním plánu Babišovy vlády, který po nástupu k moci Fialova vláda částečně převzala, bylo jen zrušení nesmyslného povinného pojištění agentur práce proti úpadku v prosinci 2022. Nikomu nikdy nepomohlo, jen nás finančně vysávalo a vysává. Protože Fialova vláda, proslulá nicnedělánm, nesplnila ani toto, stále ho zbytečně platíme a budeme platit i v roce 2023. Hysterie kolem běžící prezidentské kampaně a očekávané prezidentské volby v lednu 2023 tomu taky nic dobrého nepřidaly. Rozděl a panuj a Chléb a hry. Další dělení společnosti, do níž nová vláda zavedla ZMĚNU, jak před volbami v roce 2021 slibovala, ale jen k horšímu. Včetně opakovaných snah o cenzuru, blokaci nepohodlných webů a útoků na svobodu slova spolu s prvními soudními procesy za vyřčené a napsané.

Rok 2023 tak zchudlé firmy i domácnosti vyhlížejí s velkými obavami.





01.12.2022

Člen APA Jobs Contact Consulting, s.r.o. se mění na Jobs Contact Personal, s.r.o.

S účinností ke dni 1. 12. 2022 došlo ke sloučení člena APA společnosti Jobs Contact Consulting, s.r.o., jako společnosti zanikající, se společností Jobs Contact Personal, s.r.o., jako společností nástupnickou. V důsledku sloučení došlo k zániku společnosti Jobs Contact Consulting, s.r.o. a veškeré jmění této zanikající společnosti, které zahrnuje také práva a povinnosti, pohledávky a dluhy z obchodních a smluvních vztahů, přešlo ze zákona na společnost Jobs Contact Personal, s.r.o , jakožto na univerzálního právního nástupce zanikající společnosti Jobs Contact Consulting, s.r.o. Nástupnická společnost převzala v celém rozsahu veškeré podnikatelské a obchodní aktivity společnosti Jobs Contact Consulting, s.r.o. a bude v nich nadále pokračovat. Na nástupnickou společnost rovněž přešli všichni zaměstnanci společnosti Jobs Contact Consulting, s.r.o., plnění smluv není nikterak narušeno a plynule pokračuje ve sjednaných termínech a za smluvených podmínek.

Členem APA je tak nyní nástupnická společnost Jobs Contact Personal, s.r.o. se sídlem Křenová 531/69a, Trnitá, 602 00 Brno, IČ 17181879, DIČ CZ17181879. Veškeré kontakty, telefonní a emailové spojení zůstávají stejná.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


22.11.2022

Po dvou letech nesmyslných covidových uzávěr se Asociace pracovních agentur (a také její členové) zůčastní veletrhu Student a Job

Po dvou letech nesmyslných covidových uzávěr (a také nelegálních, jak více než 50x konstatoval Nejvyšší správní soud ČR) se Asociace pracovních agentur (APA) zůčastní veletrhu Student a Job v Ostravě na výstavišti na Černé louce v pátek a sobotu 25. a 26. 11. 2022. Vždy od 9 do 18 hodin nás najdete v pavilonu A ve druhém patře vpravo, hned vedle vstupu. Vedení APA sídlí vždy ve městě, z něhož je aktuálně zvolený člen Výboru a prezident APA, což je právě Ostrava. A jelikož zde máme dobré vztahy, účastníme se i místních pracovních veletrhů, burz práce dalších akcí, zaměřených na zaměstnanost.

Sousedit budeme přímo se stánkem člena APA JOB-centrum Ostrava, s.r.o.. Hned o kousek dál rozbalil stánek další člen APA, Comac Jobs s.r.o.. Kolem nás budou mnozí jejich místní zákazníci z řad firem-uživatelů služeb agentur práce. No a stánky vystavovatelů z řad středních škol, učilišť a univerzit reprezentují pro změnu naše nejčastější agenturní brigádníky, tedy žáky a studenty.

Rádi Vám na stáncích poradíme s hledáním brigády i práce, třeba na stánku JOB-centra bude promítána prezentace "Student se ptá, jak přijít k penězům". Další, zejména legislativní informace, si můžete odnést na letáčku sebou.

V rámci stánku APA se pak můžete dozvědět vše o legálním zprostředkování práce, jak poznat nelegály a proč se mafiím a obchodníkům s lidmi vyhnout. Bude to poučné i pro přítomné firmy.Od 2.8.2021 mohou nově za ochodování s nelegály - zastřené agenturní zaměstnávání - dostat pokutu až 10 milionů korun. A že takové (i vyšší) pokuty padají, protože zastřené agenturní zaměstnávání je obvykle spojeno i s nelegálním zamětnáváním načerno, nám sdělili v Praze zástupci inspektorátů práce. Poslední 2 udělené pokuty za kombinaci přestupků na úseku zaměstnávání byly 12 a 13 milionů korun-

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


27.06.2022

Zesnula Mgr. Eva Lauko Hrtoňová, donedávna majitelka a jednatelka členské agentury práce APA Fancy Work s.r.o.

S bolestí v srdci jsme před víkendem obdrželi od dcery Pavly nenadálou zprávu o skonu Mgr. Evy Lauko Hrtoňové. Nedávné majitelky a jednatelky členské agentury práce APA Fancy Work s.r.o. z Brna, která na jaře 2021 předala žezlo i majetek své dceři Pavle.

Spolupráce Asociace pracovních agentur s Mgr. Evou Lauko Hrtoňovou byla v letech minulých i později, kdy se stala se svou agenturou práce Fancy Work jubilejním, padesátým členem APA, osvěžením ve všeobecném zmaru, který na tuto část pracovního trhu opakovaně doléhá. Svou neúnavností a bojovností pozvedala ducha nás všech a dokázala jít dále i tam, kde už ostatní rezignovali. S její pomocí a tahem na branku jsme uskutečnili a dotáhli několik odvážných kroků směrem k větší spravedlnosti pro celý obor. Ještě v polovině června tohoto roku, na výjezdním zasedání APA, byla plná života a dalších plánů. Její odchod nás bolí, ztratili jsme v osobě Mgr. Evy Lauko Hrtoňové významný hlas po stránce odborné i lidské. Čest její památce.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


01.06.2022

Asociace pracovních agentur má opět 50 členů

Po snížení členské základny na přelomu roku 2021/2022, ponejvíce v důsledku nesmyslných - a jak konstatoval Nejvyšší správní soud ČR už v 52 rozsudcích i nelegálních - vládních omezení v souvislosti s koronavirem, má Asociace pracovních agentur opět 50 členů. Ty si pečlivě vybíráme a každý prochází přísnou přijímací procedurou. Snad jen v případě nových agentur práce je vstup jednodušší, ale tam zase o to více působíme na nováčky, aby se nedopouštěli přešlapů chtěných i nechtěných. V legislativní džungli českého trhu práce to není nic jednoduchého. Zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU je pak rovnou chůze minovým polem paragrafů a pokut. A když se k tomu přidá i působení zákazníků-užiatelů, kteří stále radostně využívají zastřené agenturní zaměstnávání a klidně ho dávají do výběrových podmínek, ač jim od srpna 2021 hrozí pokuta až 10 milionů korun, je to přímo pozice nelehká. Kultivace trhu práce a agenturního zaměstnávání je však nadále jedním z hlavních pilířů činnosti APA.
Více informací o všech Členech APA a možnostech členství naleznete v seznamu členů asociace společně s přehledem jimi nabízených služeb.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


27.05.2022

Noví členové v APA

Výbor Asociace Pracovních Agentur přijal nového Člena APA. Stala se jím společnost Employment s.r.o. z Otic na Opavsku.
Pracovní agentura Employment s.r.o. začala působit na trhu práce v Moravskoslezském kraji v roce 2021. Dočasně přiděluje zaměstnance do firem, a to včetně cizicnů ze zemí mimo EU.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


16.05.2022

Noví členové v APA

Výbor Asociace Pracovních Agentur přijal, po odmlce způsobené vládními omezeními v souvislosti s covidem, staronového Člena APA. Stala se jím společnost Jobs Contact Consulting, s.r.o. z Brna.
Personální agentura Jobs Contact působí na trhu práce již od roku 2014 a specializuje se na nábor technických oborníků v odvětví ICT, strojírenství a elektru. V Jobs Contact věnují maximální pozornost kvalitě práce a odbornosti. Cílí na to, aby spolupráce s klienty byla dlouhodobá a opírala se o korektnost a vzájemný respekt. Zároveň jim záleží na budování a udržování široké sítě kvalitních uchazečů, ke který přistupují vždy jako k rovnocenným partnerům.

Více informací o všech Členech APA a možnostech členství naleznete v seznamu členů asociace společně s přehledem jimi nabízených služeb.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


12.05.2022

Noví členové v APA

Výbor Asociace Pracovních Agentur přijal nového Člena APA. Stala se jím společnost UNGVAR TRADING s.r.o. ze Štramberka na Novojičínsku.
Pracovní agentura Ungvar trading s.r.o. začala působit na trhu práce v Moravskoslezském kraji v roce 2022. Dočasně přiděluje zaměstnance do strojírenských firem, a to včetně cizicnů ze zemí mimo EU.

Více informací o všech Členech APA a možnostech členství naleznete v seznamu členů asociace společně s přehledem jimi nabízených služeb.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


08.03. 2022

Slovenská vláda se neproducíruje v méidích jako ta česká, pracuje - rychlé a legální zaměstnávání Ukrajinců na Slovensku je realitou

V návaznosti na tiskovou zprávu ze 7.3.2022, kterou Asociace Pracovních Agentur vyzvala vládu ČR, aby rychle umožnila legální zaměstnávání občanů Ukrajiny v ČR, se začaly množit reakce od českých zaměstnavatelů. Včetně těch, kteří podníkají v Česku i na Slovensku. Zatímco čeští ministři se předhánějí již 12 dní v rozumování v médiích a na sociálích sítítch, včetně premiéra, slovenská vláda uvedla do reality rychlé a legální zaměstnávání ukrajinskýh utečenců pro slovenské firmy (citujeme):

Zamestnávateľ môže zamestnať štátneho príslušníka tretej krajiny v zmysle § 23a ods. 1 písm. k) zákona o službách zamestnanosti, ktorému bolo poskytnuté dočasné útočisko. V prípade zamestnania tohto štátneho príslušníka tretej krajiny sa nevyžaduje potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, ktoré zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu, ani potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta ani povolenie na zamestnanie.
Zamestnanie môže byť formou pracovného pomeru (t.j. na pracovnú zmluvu) alebo formou dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.
Zamestnávateľ v prípade, ak zamestná takéhoto občana, má v zmysle zákona o službách zamestnanosti povinnosť na predpísanom formulári – informačná karta – poskytnúť príslušnému úradu práce podľa miesta výkonu práce údaje o zamestnaní, najneskôr do siedmich pracovných dní odo dňa nástupu do zamestnania a najneskôr do siedmich pracovných dní odo dňa skončenia zamestnania.
K informačnej karte zamestnávateľ doloží kópiu pracovnoprávneho vzťahu a kópiu dokladu o tolerovanom pobyte na území Slovenskej republiky s označením „ODÍDENEC“. (konec citace)

Je to jen další důkaz - po zdražování energií, paliv a inflaci, kteréžto naše vláda na rozdíl od okolních zemí rovněž neřeší - naprostého nezvládnutí řízení země ze strany vládnoucí 5koalice. Přitom čísla jsou jasná, české hpspodářství se bez cizinců neobejde. Máme oficiálně legálně zaměstnáno 705 tis. cizinců ze zemí EU i mimo EU. Na Úřadech práce máme nahlášeno dalších 364 tisíc volných pracovních míst. To je dohromady přes 1 milion volných pozic. A k tomu máme na ÚP jen +-260 tis. nezaměstnaných českých občanů. Z nichž podle vyjádření bývalé ministryně práce Maláčove jen cca 210 tis. nemá žádné pracovní omezení či hendikep. Ale i tak se míjejí s nabízenou prací. Buď svým bydlištěm nebo kvalifikací. Chceme, aby uprchlíky z Ukrajiny legálně zaměstnávaly naše firmy s odvody daní a pojistného nebo je opět neschopností vlády necháme na pospas mafiím a obchdoníkům s lidmi?

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


07.03. 2022

Asociace pracovních agentur vyzývá vládu - umožněte rychle legální zaměstnávání Ukrajinců (tisková zpráva 07.03.2022)

Asociace Pracovních Agentur vydala tiskovou zprávu, v níž vyzývá vládu ČR, aby rychle umožnila legální zaměstnávání občanů Ukrajiny v ČR. Už nyní jsme svědky práce mafií a obchodníků s lidmi, protože v překážkách pro legální a rychlé zaměstnání občanů Ukrajiny se ani po 10 dnech invaze Ruska na Ukrajinu nic nezměnilo. Přestože většinu omezení obsahují Nařízení vlády z roku 2017 a 2019, které může vláda jednoduše zrušit nebo změnit. Zatím tak neučinila na žádném ze svých zasedání.

Asociace pracovních agentur vyzývá vládu - umožněte rychle legální zaměstnávání Ukrajinců (tisková zpráva 07.03.2022) . Celý text také na stránce Tiskové zprávy.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


15.02.2022

Padl první konečný rozsudek ve věci zastřeného agenturního zaměstnávání. Firma dostala pokutu 1.100.000,- Kč

V srpnu 2021 byl - konečně a po dlouhých letech - uzákoněn postih uživatele za příjem zastřeného agenturního zaměstnávání. Byl to krásný dárek k 20 letům existence APA. Soustředěným tlakem asociací, zastupujících na českém trhu práce legální agenturní zaměstnávání, APA a APPS, jsme po letech usilovné práce dosáhli jednoho z dlouholetých cílů APA k odstranění nelegálních agentur práce – postihu za umožnění zastřeného agenturního zaměstnávání pro uživatele. Protože jen uživatel tvoří nelegální trh a profituje na něm. My, legální agentury práce, pak logicky nedokážeme nelegálům, levnějším až o 52% díky Smlouvám o dílo, Dohodám o provedení práce nebo organizované činnosti OSVČ, konkurovat.

Byl tím splněn jeden ze 4 dlouhodobých cílů Asociace pracovních agentur, jak je uvedeno na úvodní webové stránce APA - spoluzodpovědnost firmy za objednávání legálních agentur práce. Samy objednávající firmy rozhodují o výběru dodavatele, sepsání smlouvy, srovnatelných podmínkách práce a odměny agenturních zaměstnanců. Ale od ledna 2003, do srpna 2021, neskutečných 18 let, byly firmy bez jakékoliv zodpovědnosti a postihu. Nakupovaly levnější nelegální práci od pseudoagentur a tím vytvářely nelegální trh práce. Opakovaně, neustále a beztrestně, jak ukázala třeba kauza Rohlík z března roku 2017.

Čerstvý rozsudek Nejvyššího správního soudu k zastřenému agenturnímu zaměstnávání jasně potvrdil udělení vysoké pokuty od Státmního úřadu inspekce práce uživateli. Objednávání nelegálů už firmám procházet nebude a bude to drahé. Rozsudek doporučujeme k přečtení. Zástupci firmy se nejprve pokusili pokusili zakrýt věc smlouvami o dílo. Pak namítali, že šlo vlastně o agenturní zaměstnávání, jen to nebylo s agenturou práce a nebyly uzavřeny potřebné smlouvy a dohody. Informace, jak se snažili ze všeho vykroutit, jak vypláceli nelegály na ruku v obálkách s penězi a jak to celé v klidu roky fungovalo, jsou pro laika zarážející. Lidé dostávali nižší mzdy, bez daní a odvodů sociálního a zdravotního pojištění, podveden byl tedy i stát.

Na to všechno APA upozorňuje opakovanmě už roky, včetně schůzek poradní skupiny pro agenturní zaměstnávání při Radě hospodářské a sociální dohody (tripartita) na MSPV. Už několikrát nebyly postihy firem parlamentem schváleny. Ani tento postih nebyl kupodivu návrhem MPSV, vedeném tehdy ministryní Maláčovou (ČSSD), ale poslaneckopu iniciativkou. Tak dobře to asi mají nelegálové na vládě podchycené, že vůči nim nijak nekonala. To nelze jistě svést ani na náhodou, ani na neschopnost. Netrvalo by to 18 let.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


11.02.2022

Noví členové v APA

Výbor Asociace Pracovních Agentur přijal nového Člena APA. Stala se jím společnost GUIDARES s.r.o. z Pardubic.
Pracovní agentura GUIDARES s.r.o. působí převážně na pracovním trhu Pardubického kraje. Specializuje se na nábor pracovních sil ze zahraničí logistickým společnostem a logistickým platformám. Působí též v automobilového průmyslu. Dle druhu práce zajišťuje personál na pozice skladníci - obsluha manipulačních vozíků, retrakáři, pomocní skladníci, pomocní operátoři, úklidové a pomocné práce.

Více informací o všech Členech APA a možnostech členství naleznete v seznamu členů asociace společně s přehledem jimi nabízených služeb.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


07.02.2022

Ukončení členství v APA

Agentura práce VS - LISAV s.r.o. oznámila písemně Výboru APA, že vzhledem k významnému útlumu činnosti v roce 2021 bude v roce 2022 zvažovat své další pokračování a nebude proto v roce 2022 ani členem APA.

Více informací o všech Členech APA a možnostech členství naleznete v seznamu členů asociace společně s přehledem jimi nabízených služeb.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


06.02.2022

Ukončení členství v APA

Agentura práce Pregati s.r.o. oznámila písemně Výboru APA, že bude v roce 2022 utlumovat činnost a nebude žádat o prodloužení povolení k zprostředkování zaměstnání. Proto nebude v roce 2022 ani členem APA.

Více informací o všech Členech APA a možnostech členství naleznete v seznamu členů asociace společně s přehledem jimi nabízených služeb.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


05.02.2022

Ukončení členství v APA

Agentura práce LPOINVEST AGENCY s.r.o. oznámila písemně Výboru APA, že u ní došlo v průběhu roku 2021 k prodeji novému majiteli, který nechce být v roce 2022 členem APA.

Více informací o všech Členech APA a možnostech členství naleznete v seznamu členů asociace společně s přehledem jimi nabízených služeb.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


04.02.2022

Ukončení členství v APA

Agentura práce SEQUESTER EMPLOYMENT EU s.r.o. oznámila písemně Výboru APA, že k 27.01.2021 ukončila činnost a vrátila povolení k zprostředkování zaměstnání, což jí bylo ze strany GŘ ÚP ke 04.02.2022 potvrzeno. Nebude nadále ani členem APA.

Více informací o všech Členech APA a možnostech členství naleznete v seznamu členů asociace společně s přehledem jimi nabízených služeb.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


12.01.2022

Ukončení členství v APA

Agentura práce DP Work, s.r.o. oznámila písemně Výboru APA že k 31.12.2021 ukončila činnost a nebude dále ani členem APA.

Více informací o všech Členech APA a možnostech členství naleznete v seznamu členů asociace společně s přehledem jimi nabízených služeb.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


03.01.2022

Současná úroveň minimální mzdy je přiměřená. Její nárůst od roku 2022 o celý 1 tis. Kč je neskutečným populismem končící levicové menšinové vlády ANO + ČSSD s podporou KSČM

Asociace pracovních agentur (APA) dlouhodobě a konzistentně zastává názor, že minimální mzda, nesvázaná s produktivitou práce a rostoucí bez ohledu na hospodářské cykly, dokonce bez ohledu na hospodářskou krizi, způsobenou restriktivními opatřeními končící vlády díky koronavirové hysterii, je úplný nesmysl v podání populistických ekonomických diletantů. Přesto vláda, zastoupena ministryní Maláčovou z ČSSD na MPSV, opět prosadila zvýšení minimální mzdy pro rok 2022 a to dokonce o 1 tis. Kč. Tedy s povinnými odvody pro zaměstnavatele o 1.340,- Kč. Rozhodování jako z jiné planety a samozřejmě bez jakékoli odpovědnosti, když ČSSD ani KSČM se do Sněmovny Parlamentu ČR ve volbách nedostaly a vládní hnutí ANO končí v opozici. Fakticky je to časovaná bomba budoucí vládě 5koalice, která kromě rok a půl trvající decimace hospodářství nesmyslnými vládními opatřeními, růstu cen energií a narušených logistických řetězců bude řešit administrativné plošné zvýšení mzdových nákladů. Nejen v soukromé, ale díky dalším návrhům končící vlády i ve státní sféře. A to vše na stamiliardový dluh státního rozpočtu.

Ministerstvo práce prosadilo, aby zaměstnavatelé s účinností od 1. ledna 2022 vypláceli zaměstnancům o 1.000,- Kč měsíčně hrubého více, než v současnosti. K tomu by zaměstnavatelé měli vyplácet i vyšší zaručené mzdy.. Jde o již deváté zvýšení minimálních a zaručených mezd za posledních 8 let, kdy spolu vládne ANO a ČSSD, podpořené některou z dalších stran. APA proto podpořila stanoviska Hospodářské komory a AMSP, jíchž je členem, že vzhledem k pokračujícím restriktivním opatřením vlády proti šíření nemoci covid-19 považuje všechny varianty na zvýšení minimální mzdy za nepřiměřené a naprosto mimo ekonomickou realitu podnikatelského sektoru. Leč hlas těch, kteří jako jediní přinášejí této zemi práci a peníze, byl opět nevyslyšen.

   Ing.Radovan Burkovič, člen výboru a prezident APA


•   Diskuze   •


01.01.2022

PF 2022 od Asociace pracovních agentur

V srpnu 2021 se nám povedlo uzákonit postih uživatele za najímání nelegálních pseudoagentur. Na rok 2022 je v legislativním plánu vlády zrušení nesmyslného povinného pojištění agentur práce proti úpadku. Nikomu nikdy nepomohlo, jen nás finančně vysává. Povede se nám to? A budete u toho jako členové APA?